Lees hier onze argumenten voor inbesteding:

Laten we duidelijk zijn. Een keus voor aanbesteding van inzameling is uiteindelijk ook een keus voor aanbesteding van verwerking. En hoewel er keus is wat betreft de inzamelaars, hebben we niets te kiezen wat betreft verwerkers. En als je maar een optie heb, kan er geen sprake zijn van de regie in eigen hand houden. Ons bekruipt het gevoel, en de angst dat het college door dit uitsluitend als een principe kwestie te zien, kiest voor schijnregie en de ogen sluit voor de risico’s die we daarmee lopen.

Aanbesteding is in onze ogen een onverantwoord risico waardoor de kosten voor de ‘principes’ en het blinde geloof in marktwerking van het college afgewenteld worden op de inwoners van Oostzaan. Meerdere gemeentes zagen zich na aanbesteding van afvalverwerking geconfronteerd met wat een nieuwsartikel op Gemeente.nu ‘ongekende tariefstijgingen’ noemde. 

Dan zijn er de VANG doelstellingen. Deze zijn er niet voor niets. Maar helaas is Oostzaan niet alleen het vieste jongetje- of meisje- van klas, maar denkt het ook beter te weten. We huren experts in en leggen dan het kraakheldere advies naast ons neer.

In de afgelopen jaren zijn we na aanbesteding nauwelijks dichter bij de VANG doelstellingen gekomen. Maar nu zal het ons wel lukken?  Daarnaast is aanbesteding de uitzondering, niet de norm. En de vier gemeenten die aanbesteed hebben in Noord Holland, lopen niet bepaald vooraan wat betreft het halen van de VANG doelstellingen. 

Ook moet ons van het hart dat de informatie die we ontvingen in het raadsvoorstel volstrekt ontoereikend was. Zo werden er niet meer dan 13 (dertien) woorden gewijd aan de risico’s van aanbesteding, ondanks het feit dat de mogelijkheid dat deze risico’s werkelijkheid worden absoluut niet onwaarschijnlijk is, en de impact zeer groot kan zijn. Ook spraken de werkelijkheid en de informatie in het raadsvoorstel de mondelinge antwoorden van de wethouder elkaar in sommige gevallen tegen. De inwoners van Wormerland betalen niet meer dan wij. Minder restafval helpt wel om  de kosten beheersbaar te houden. 

HVC mag dan niet de goedkoopste zijn, zij kunnen ons helpen om de VANG doelstellingen te halen en op een toekomstbestendige manier om te gaan met ons afval. Wij steunen het amendement om voor inbesteding te kiezen. De manier waarop we ons afval inzamelen en verwerken is belangrijk. Zorgvuldig omgaan met grondstoffen, en vervuiling en CO2 uitstoot verminderen is van levensbelang. En ja, dat is voor ons een principe kwestie. 

Tenslotte: Goedkoop betekent soms alleen maar dat de werkelijke kosten bij iemand anders terecht komen. Wij willen de kosten van ons afval niet bij toekomstige generaties neerleggen. En ook dat is een principe kwestie.