Met name de afgelopen jaren, in tijden van lockdowns, is nog duidelijker geworden in wat voor een prachtig dorp we wonen! Oostzaan biedt haar inwoners zoveel wat we moeten koesteren en waar we ook de verantwoordelijkheid voor voelen.
Wel of geen festivals en camping in het Twiske?
Tijdens de lockdowns maakten niet alleen Oostzaners dankbaar gebruik van de natuur in het Twiske. Er werd veel gesport en de natuur liet zich goed bewonderen. Dat zien wij liever dan festivals of een camping in het Twiske. Het Oostzanerveld is ook een gebied om trots op te zijn, en extra waardevol door het terugkerende bezoek van o.a. de Grutto en Zonnedauw.
Deze verkiezing is uw stem belangrijk: wilt u wel of geen festivals en campings in het Twiske? GroenLinks kiest natuurlijk (en al bijna 30 jaar) voor een goede balans tussen groen en recreatie. Net als de bijna 6.000 petitie-ondertekenaars zien we geen ruimte voor festivals en campings in het Twiske.
Zelfstandig
De politiek moet dicht bij de bewoners staan en daarom moet Oostzaan zo veel mogelijk bestuurlijk zelfstandig blijven. Zonder een bestuurlijk zelfstandig Oostzaan hebben Oostzaners te weinig invloed in de regio op het gebied van ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen. Concrete voorbeelden zijn de komst van festivals en een camping in het Twiske, nachtrecreatie in het Twiske, de hoogte van de windturbines naast de grens van Oostzaan en de uitstoot van fijnstof door auto- en vliegverkeer.
Tekort aan woningen is door de landelijke politiek uitgegroeid tot een van ‘s lands grootste problemen. In Oostzaan is weinig ruimte, maar GroenLinks ziet nog wel enkele mogelijkheden om te bouwen. Liever woningen dan de schaarse ruimte aan toeristen geven wat ons betreft.
Internet is een basisbehoefte, en daarnaast is thuiswerken beter voor het milieu. Ook daarom willen we dat er glasvezelkabels aangelegd worden. Kan dat tegelijk met de riolering gedaan worden? Wat ons betreft wel. En natuurlijk meer struiken en bomen in het dorp, GroenLinks wil Oostzaan weer groener maken voor mens en dier.
Niet iedereen is het eens met deze, en nog meer, standpunten. Daarom zet GroenLinks Oostzaan zich graag namens haar stemmers, elke dag in voor een groen en sociaal Oostzaan.
Stem lijst 2, stem GroenLinks
Zelfstandigheid
De politiek moet dicht bij de bewoners staan en daarom moet Oostzaan bestuurlijk zelfstandig blijven. Zonder een bestuurlijk zelfstandig Oostzaan hebben Oostzaners te weinig invloed in de regio als het bijvoorbeeld gaat om de komst van festivals en een camping in het Twiske, nachtrecreatie in het Twiske, de hoogte van de windturbines naast de grens van Oostzaan of de uitstoot van fijnstof door auto- en vliegverkeer.
Een gezonde financiële situatie en een sluitende begroting zijn belangrijke voorwaarden voor een bestuurlijk zelfstandig Oostzaan. Samenwerking met andere gemeenten garandeert onze onafhankelijkheid en betekent gedeelde ambtelijke kosten en meer kwaliteit. Oostzaan werkt nu al ambtelijk samen met Wormerland in de constructie van OVER-gemeenten. GroenLinks ziet graag meer gemeenten aansluiten.
Oostzaan is de laatste jaren meerdere keren opgedraaid voor flinke, onverwachte financiële tegenvallers bij OVER-gemeenten. GroenLinks wil dat de Oostzaanse gemeenteraad beter grip krijgt op de grote uitgaven door OVER-gemeenten op het gebied van bijvoorbeeld ICT en personeel.
Een succesvolle samenwerking binnen OVER-gemeenten vraag ook dat Oostzaanse raadspartijen veel intensiever gaan samenwerken met de raadspartijen uit andere deelnemende gemeenten aan OVER-gemeenten. GroenLinks neemt hierin graag het voortouw.
Daarnaast dient de Gemeenschappelijke Regeling OVER-gemeenten geactualiseerd te worden de komende periode met aandacht voor de bestuurlijke aansturing.
De Provincie Noord Holland vindt het van groot belang dat de kleinere gemeenten in Zaanstreek Waterland gaan nadenken over hun bestuurlijke toekomst. Om die reden is onlangs een werkgroep Bestuurlijke Toekomst gestart door de gemeenteraad van Oostzaan. Wij zullen daar onze bijdrage leveren en oog blijven houden voor onze uitgangspunten. Na de verkiezingen zal de gemeenteraad beslissen hoe Oostzaan verder gaat. Het is duidelijk dat wij in de gemeenteraad zullen blijven strijden voor een bestuurlijk zelfstandig Oostzaan. Om dit te kunnen realiseren is een solide bestuur noodzakelijk. Daarom dient GroenLinks zo sterk mogelijk vertegenwoordigd te zijn in de gemeenteraad.
MetropoolRegio Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, Zaanstreek-Waterland, OVER-gemeenten.
Samenwerken met buurgemeenten is noodzakelijk. Of het nu gaat over mobiliteit (busverbindingen en fietspaden) of overleggen over het belang van een rustig en beschermd Oostzanerveld en Twiske, of woningbouw en werkgelegenheid… in gesprek met de steden om ons heen kom je tot een goed vergelijk. GroenLinks gaat dan ook regelmatig naar bijeenkomst van de MRA en de Raadstafel en houdt scherp in de gaten of Oostzaanse belangen goed gediend worden in de regio.
Onze Speerpunten
- Waar mogelijk aansluiten bij de Green Deal-programma’s: dit levert Oostzaan kennis op over duurzaam beleid;
- Het belang van natuurgebieden als het Oostzanerveld en het Twiske onderstrepen.
Woningbouw
GroenLinks wil betaalbare woningen gericht op Oostzaanse jongeren en ouderen. Deze woningen moeten duurzamer, zonder gas en energieneutraal gerealiseerd worden. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de toekomstige eigenaar. Wij realiseren ons dat er beperkte ruimte is om te bouwen in Oostzaan. Ondanks dat blijven we hard zoeken naar geschikte locaties voor jongeren en senioren om te bouwen.
GroenLinks zet in op doorstroming vanuit sociale huurwoningen. Ouderen blijven vaak langer dan zij wensen in een eengezinswoning zitten ook omdat verhuizen naar een seniorenwoning in veel gevallen gepaard gaat met een hogere huur en verhuiskosten. Veel starters en jonge gezinnen wachten echter jaren voordat zij aan de beurt komen voor een passende woning. Daarom pleit GroenLinks voor het meenemen van de huur en tegemoetkoming van de verhuiskosten voor senioren die een eengezinswoning achterlaten.
Afgelopen periode heeft GroenLinks ervoor gezorgd dat er plannen zijn ontwikkeld voor Tiny Houses, om met name voor (gedwongen) thuiswonende jongeren een oplossing te bieden. Komende periode dient er invulling aan gegeven te worden.
Verder zijn wij voorstander van een zelfbewoningsplicht. Wie een nieuwbouwhuis koopt, moet daar zelf ook in gaan wonen. Nieuwbouwwoningen (en getransformeerde woningen) mogen dan niet meer duur verhuurd worden. Een eigenaar mag de woning dan nog wel verhuren aan eerstegraads familie of bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Ook mag de eigenaar zijn woning verhuren als sociale of middeldure huurwoning.
Wij blijven staan voor het dorpse karakter van Oostzaan en zijn dus tegen hoogbouw. GroenLinks wil de karakteristieke lintbebouwing van Oostzaan behouden. Bouw en verbouw van woningen in het lint moeten goed aansluiten bij de oorspronkelijke bebouwing wat betreft volume en hoogte. Daarbij zijn de zogenaamde doorzichten van belang voor het open karakter van het dorp. Als we het landelijke karakter stand willen houden, past daar geen hoogbouw bij. Oostzaan is een dorp en dat willen we graag zou houden.
Woonruimte voor Oostzaners die zorg nodig hebben
Er zijn partijen die vinden dat Oostzaners met een zorgvraag kleiner moeten gaan wonen in de Lishof. GroenLinks is tegen deze vorm van ophokken.
De huidige ruimtes (de zogenaamde 3 kamerwoningen) zijn ca 45 m2. Zorgbehoeftigen komen vaak ook met partner en huisraad en gaan vaak al veel kleiner wonen. Beter is met woonzorg te praten over leeftijdsgrens. Denk aan aanleunwoningen
Betekent dit dat als je zorg nodig hebt, je niet meer dan 20m2 zou mogen bewonen?Ook Oostzaners met een hoge zorg-indicatie hebben ruimte nodig. GroenLinks pleit dan ook voor goede woonruimte voor ook deze groep. Zo gaan we niet met onze senioren om
Onze speerpunten:
- Doorstroming bevorderen vanuit sociale huurwoningen.
- Bouwen van Tiny Houses voor jongeren.
- De bouw van sociale koopwoningen.
- Invoeren van een zelfbewoningsplicht.
- Geen hoogbouw.
- Gesprek met Woonzorg (De Lishof) over goede opvang van senioren en hulpbehoevende Oostzaners.
Gemeentefinanciën
De gemeentefinanciën van Oostzaan staan al geruime tijd onder druk. Dit geldt voor alle gemeenten in Nederland. De belangrijkste oorzaak: gemeenten krijgen steeds meer taken toebedeeld door het rijk zonder bijbehorend budget om deze taken goed uit te voeren. Ook zijn de uitgaven die gedaan worden binnen het Sociaal Domein hoger dan het beschikbare budget.
Daarnaast zijn er de afgelopen jaren een aantal grote financiële tegenvallers binnen OVER-gemeenten geweest. Om die reden is er regelmatig een beroep gedaan op de algemene reserve waardoor het weerstandsvermogen van de gemeente onder druk is komen te staan.
Onze Speerpunten:
- De begrotingsoverschotten dienen de komende jaren zoveel mogelijk ingezet te worden om de algemene reserve te versterken.
- Nieuw beleid/extra uitgaven alleen als hier vaste inkomsten tegenover staan.
- Bij het Rijk continue aandacht vragen voor de financiële positie van gemeenten. Hierbij nadrukkelijk de voorgenomen bezuiniging van de huidige coalitie op de Jeugdzorg aan de orde stellen naast de structurele tekorten die er al zijn.
- Beter grip door de Oostzaanse gemeenteraad op de grote uitgaven door OVER-gemeenten.
Verkeer, veiligheid en een bereikbaar Oostzaan
Veiligheid gaat niet alleen over het verkeer. GroenLinks heeft oog voor veiligheid in de breedste zin van het woord; denk bijvoorbeeld aan vuurwerkoverlast of te hard varen.
Afgelopen jaren hebben we voortgang geboekt op het gebied van de verkeersveiligheid.
De aanpassing van de Kerkbuurt, de verlichting van het zebrapad op het Zuideinde en de kattenogen op het wegdek van de Kerkbuurt. GroenLinks-wethouder Joop Klinkhamer heeft samen met inwoners en andere betrokkenen, zoals de fietsersbond, dit plan uitgevoerd. Door dit overleg is een groot draagvlak ontstaan.
De uitvoering van de renovatie van het Zuideinde heeft echter tot een onveilige verkeerssituatie geleid, doordat is gebleken dat een groot deel van de automobilisten zich niet aan de vereiste maximum snelheid houd. Een groot deel van de overige verkeersdeelnemers en een grote groep bewoners aan het Zuideinde ervaart de nieuwe verkeerssituatie op het Zuideinde als onveilig. Dit betekent dat in de komende jaren aanvullende maatregelen op het Zuideinde moeten worden genomen om het autoverkeer minder snel te laten rijden.
In de laatste maanden van 2021 is de renovatie van de Kerkstraat begonnen. Een groot deel is 30 km zone geworden, dit zal de veiligheid van fietsers (niet in de laatste plaats van schoolgaande jeugd) en voetgangers vergroten. Het volgende project is renovatie van Noordeinde/Haal. Ook hier wordt een groot deel 30 km zone.
Na jarenlange strijd van GroenLinks voor de invoering van een 30 km zone in het dorp is na de renovatie van Noordeinde/Haal een groot deel van Oostzaan een 30 km zone. Wij blijven het voortouw nemen in verdere vergroting van de verkeersveiligheid voor onze inwoners.
Het blijft belangrijk om voor fietsers en voetgangers goede wegen te faciliteren. Om die reden pleiten wij voor een (jeugd)fietsplan in Oostzaan.
We blijven ons inzetten voor goed openbaar vervoer. Mede door onze inspanningen is na de opening van de Noord-Zuidlijn (metro) de frequentie van buslijn 392 op hetzelfde niveau gebleven Wij willen goede stallingsmogelijkheden voor fietsen bij de bushaltes.
Onze speerpunten:
• Verdere vergroting verkeersveiligheid in Oostzaan met veiligheidsbevorderende maatregelen zoals drempels op plekken waar dat kan;
• Ontwikkelen van een (jeugd)fietsplan voor het gehele dorp.
• Brede en goed begaanbare trottoirs.
• Goede fietsenstallingen
Omgevingsvisie en - wet
In de Omgevingswet wordt de structuurvisie vervangen door de omgevingsvisie. In 2021
moeten de provinciale omgevingsvisies af zijn. Gemeenten hebben nog tot 2024 de tijd.
De omgevingswet heeft een grote impact op onze leefomgeving, het schept een kader voor wat wel, en niet kan in Oostzaan. Dat betekent dat de omgevingswet een goed doordacht stuk moet zijn die onze woonomgeving beschermt, en daar waar mogelijk ruimte biedt aan ontwikkeling. GroenLinks wil een omgevingswet waarin onze Natura 2000 gebieden nadrukkelijk beschermd blijven.
GroenLinks heeft samen met andere partijen in 2021 de omgevingsvisie herschreven en de raad heeft met besloten met deze versie 2.0 verder te willen werken.
Onze speerpunten
- Nadruk op groen en Natura 2000
- Geen onderscheid in de Oostzaanse omgevingsvisie in intensieve/extensieve gebieden. Alles blijft extensief en dus geen ruimte voor festivals en recreatieve overnachtingen in het Twiske.
- Nadruk op wonen in plaats van focus op recreatie en toerisme (zoals AirBnB’s, hotels en vakantiehuisjes)
- Bescherming van Veenweidegebieden en geen intensivering van recreatie of het oproepen tot meer toeristen.
Gezonde leefomgeving
Door de ligging van Oostzaan tussen de A1, A8 en A7, nabij havengebied West en onder de routes van Schiphol, heeft Oostzaan veel last van geluidsoverlast en fijnstof. Onderzoeken tonen unaniem aan dat fijnstof gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals aandoeningen aan luchtwegen. Het gevolg is kans op een kortere levensduur voor onze inwoners. In 2020 is de kolencentrale aan de Hemweg gesloten. Een goede eerste stap. Maar er is meer nodig om de lucht in Oostzaan schoner te maken.
Onze speerpunten:
- De gemeente Oostzaan moet blijven aandringen bij zowel provincie, landelijke overheid als Schiphol zelf, om de overlast van Schiphol op gebied van geluid en uitstoot te beperken.
- Langs de snelwegen A7/ A8 pleit GroenLinks voor groene schermen;
- De maximumsnelheid op de A7/A8 moet verlaagd naar 80 km per uur;
- GroenLinks blijft aandringen op een meetpunt luchtverontreiniging bij of in Oostzaan
- Een gezonde leefomgeving betekent ook voldoende groen om bijvoorbeeld CO2 op te nemen. GroenLinks blijft zich inzetten voor een groene en dus gezonde leefomgeving.
Sociaal domein
Ook de jeugdzorg is inmiddels de verantwoordelijkheid van de gemeente. GroenLinks is voor zoveel mogelijk preventie. Daarnaast vinden wij dat de hulp goed moet aansluiten bij de vraag en wordt afgestemd met ouders, scholen en jeugdwerk om tot een zo goed mogelijke aanpak te komen.
Afgelopen jaren zijn de kosten voor algemene en specialistische aanzienlijk omhoog geschoten. Dit wordt deels veroorzaakt door specifieke hulpvragen waar de gemeente weinig tot geen invloed op heeft. Anderzijds komt dit door een versnippering van het aanbod, waarbij er onvoldoende wordt samengewerkt door de aanbieders en de administratieve last hoog is.
GroenLinks wil daarom dat de verschillende aanbestedingen goed tegen het licht worden gehouden en hulpverleners onderling beter samenwerken. Daarnaast is samenwerking in de regio van groot belang om de hulpverlening te verbeteren en tegelijkertijd de kosten beter in de hand te houden.
Onze speerpunten:
- Aandacht voor de positie van vrijwilligers en mantelzorgers.
- Realiseren van een hospice in Oostzaan of in ieder geval het zuiden van de Zaanstreek.
- Het ontwikkelen van een visie op de huisvesting voor ouderen.
- Betere aanbesteding en organisatie van jeugdzorg.
Werkgelegenheid/Economische zaken
Wij willen met de lokale ondernemersvereniging in gesprek blijven om het ondernemersklimaat optimaal te houden en ook arbeidsplaatsen te realiseren voor mensen die lastig aan een baan komen.
Onze speerpunten:
- Waar mogelijk bedrijfsverplaatsingen realiseren ten gunste van werkgelegenheid en woningbouw.
- Oostzaanse bedrijven verbinden met duurzame initiatieven in zowel de regio als landelijk, zodat ze toegang krijgen tot relevante subsidies en innovatieprojecten.
- Deelname aan de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij InWest. Door dit fonds worden bedrijven ondersteund in de energietransitie en transitie naar een circulaire economie.
- Realiseren van meer arbeidsplaatsen voor inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt.
Sport en recreatie
Met name in Corona-tijd is gebleken hoe belangrijk de openbare ruimte van het dorp en Het Twiske was voor beweging en ontspanning. Dat er zoveel ruimte is in Oostzaan voor sport en recreatie draagt natuurlijk bij aan een gemeente waar iedereen graag woont.
Oostzaan heeft een rijk en sportief verenigingsleven dat een belangrijk onderdeel vormt van de Oostzaanse identiteit. GroenLinks streeft ernaar dat alle inwoners met grote regelmaat zich zoveel mogelijk op eigen initiatief bewegen, te voet of op de fiets.
Goede wandel- en fietspaden binnen en buiten het dorp zijn cruciaal. Niet alleen voor het woon/werkverkeer, maar ook voor het welzijn van mensen zelf.
Sport- en culturele verenigingen kunnen op actieve steun rekenen van GroenLinks, waarbij beweging voor kinderen en ouderen prioriteit krijgt. GroenLinks beschouwt het verenigingsleven als het cement van de samenleving.
Daarnaast wil GroenLinks in Oostzaan een pilot starten met outdoor fitness pleinen / fitness in de openbare ruimte realiseren, waar volwassenen in alle vrijheid in de buitenlucht hun work-out kunnen doen.
Onze Speerpunten:
- Iedereen moet in een veilige en gezonde omgeving kunnen sporten.
- Voor nieuwe initiatieven wil GroenLinks ruimte bieden.
- Oostzaanse sporters moeten trots kunnen zijn op hun club en zich daar veilig voelen. Daarom is een transparante subsidieverordening belangrijk om inzicht in de geldstromen te krijgen.
- Inzet op behoud en onderhoud van zowel de sporthal als de sportvelden in Oostzaan.
- Realiseren van een of meerdere openlucht outdoor pleinen
Twiske
Het Twiske is een Natura2000 gebied met een NNN-status. Dat betekent extra aandacht en zorg bij het beheer van dit gebied. Het gebied is dus niet geschikt voor festivals, een bungalowpark of een camping. De Natura2000 wetgeving en huidige bestemmingsplannen verbieden dit ook, tenzij er dringende redenen voor zijn. Die redenen ziet GroenLinks niet.
Er komen steeds meer bezoekers naar het Twiske voor recreatie en rust en dat zal de komende jaren toenemen. Daardoor moeten we meer gaan inzetten op natuurherstel en -behoud. GroenLinks pleit al jaren bij het Recreatieschap voor extra aandacht en zorg voor de balans tussen natuur en recreatie in het Twiske. Met de toename van bezoekers is dit nog belangrijker. Gelukkig is dat belang door het Recreatieschap onderstreept..
Die vele bezoekers (1.6 miljoen) zijn natuurlijk niet alleen Oostzaners of Landsmeerders. Uit de hele regio zijn bewoners welkom om te recreëren in dit prachtige gebied. Dat is dan ook de reden dat de omliggende gemeenten (en provincie) meebetalen.
Voorstellen van het Recreatieschap zoals een campingterrein in het Twiske voor 4000 tenten (voor de Dance-evenementen met 20.000 bezoekers) behoren wat ons betreft tot de verleden tijd. Rust, stilte en donkerte zijn in het gebied als blijvende ruimtelijke condities voor alle aanwezige dieren in het gebied noodzakelijk. Dit is onder meer vastgelegd in de Provinciale Ruimtelijke Verordening
Het gebied biedt recreanten meer dan voldoende ruimte om te genieten van rust, fietsen, wandelen, zwemmen, suppen, mountainbiken, paardrijden, skeeleren en andere niet-verstorende recreatie.
GroenLinks zet zich al meer dan 30 jaar in voor Het Twiske en blijft dat onverminderd doen.
Onze speerpunten:
- Geen recreatieve overnachtingen en festivals in het Twiske
- Gebieden afsluiten tijdens het broedseizoen;
- Water en oeverranden afschermen van vaarverkeer
- Loslopende honden alleen op de aangewezen plekken.
- Extra bescherming voor de Roerdomp en de Grutto
Groen en Biodiversiteit
Biodiversiteit is voor GroenLinks geen modewoord maar belangrijk uitgangspunt bij het beheer van Oostzaans’ groen. Hoge en gevarieerde struiken voor vogels en egels, met bloemen voor insecten. Toch zagen we de afgelopen jaren vooral struiken vervangen worden met gras en kleine plantjes. Dat schiet natuurlijk niet op.
Ook meldde zich een grote groep enthousiaste en betrokken vrijwilligers (60!) die de gemeente graag wilde helpen bij het uitvoeren van biodivers groen beheer. Laten we dat mooie initiatief snel met beide handen aanpakken.
Want de aanpak is bij lange na niet goed genoeg:
- Er zijn de afgelopen 4 jaar 195 bomen bijgekomen, maar dat is niet genoeg. Midden in de klimaatdiscussie zijn bomen (en struiken) van cruciaal belang. Ze nemen CO2 op, leveren zuurstof, bieden schaduw in te hete straten, zijn goed voor de biodiversiteit en dragen volgens specialisten bij aan het geestelijk welbevinden van de mens.
- Er zijn veel struiken verdwenen die plaats moesten maken voor gras en kleine plantjes;
- Het maai- en onderhoudsbeleid is de laatste jaren te streng geweest. Oeverranden werden weggemaaid en plantsoenen werden zwart geschoffeld (in opdracht van de gemeente). Ook dat mag anders!
- De gemeente heeft 1.350 m2 openbare en groene ruimte verkocht aan bijna 20 Oostzaners. Dat betekent minder ruimte voor groen!
Onze speerpunten:
- Meer zorg voor biodiversiteit
- De hoge struiken weer terug in het dorpsbeeld,
- Meer bomen
- Meer gevarieerde planten en struiken voor bijv. egels, vogels en insecten
- Onderhoud van het groen richt zich op het schoon houden en niet op het verwijderen van vegetatie.
GroenLinks blijft aansturen op goed doordacht beleid waarin zowel biodiversiteit en uiteraard een schoon en mooi dorp voorop staan.
Oostzanerveld
Het Oostzanerveld, een Natura 2000 gebied, scoort hoog als weidevogelgebied in Nederland. De begroeiing is zeer bijzonder door het veenmosrietland. Een groen Oostzanerveld kan heel veel CO2 opnemen.
Dankzij GroenLinks en wethouder Rob Monen is er een Masterplan Oostzanerveld vastgesteld waarin o.a. de boeren de ruimte krijgen door bijvoorbeeld een dam te kunnen aanleggen tussen 2 kleine percelen en particulieren gestimuleerd worden om hun percelen vrij te maken van bomen en struiken. Bomen en struiken zijn zeer schadelijk voor de weidevogels omdat zij bijvoorbeeld kraaien en eksters huisvesten.
Ook is er in het Masterplan aandacht voor het behouden van een goed waterpeil. Dit is van groot belang omdat als veen blootgesteld wordt aan lucht veel CO2 vrijkomt. Daarom is dit ook onderdeel van dit Masterplan.
Al jaren zetten vrijwilligers zich in voor het Oostzanerveld, GroenLinks wil deze groep optimaal blijven faciliteren. GroenLinks zal zich blijven inzetten, zoals zij dit al meer dan 30 jaar doet, voor het behoud van dit prachtige natuurgebied.
Energie transitie en duurzaamheid
De afgelopen vier jaar heeft een duidelijke omslag in denken over de klimaatcrisis laten zien. In navolging van GroenLinks vinden (bijna) alle grote partijen dat er daadkrachtige actie nodig is.
GroenLinks vindt dat we de weg verder vrij moeten maken voor schone energie, zoals wind- en zonne-energie en aardwarmte. Dit is energie die niet opraakt en die veilig is voor de leefomgeving.
Wij willen investeren in schone energie, (schoner) openbaar vervoer en energiezuinige woningen. In het landelijk energieakkoord en het Klimaatakkoord van Parijs zijn nationale en internationale doelstellingen en afspraken t.a.v. de energiebesparing en verduurzaming vastgelegd. Dit om opwarming van de aarde te beteugelen en het gebruik van fossiele brandstoffen (aardgas, kolen en aardolie) te beëindigen.
Ook op gemeentelijk niveau zijn veranderingen noodzakelijk om dit te bereiken. GroenLinks maakt zich graag hard deze binnen onze gemeente te verwezenlijken. Woningen hebben het grootste aandeel in het energiegebruik van Oostzaan. Het naar beneden brengen van het energieverbruik bij woningen en het omschakelen naar duurzame bronnen van energie is daarom binnen Oostzaan van het grootste belang. GroenLinks wil dat er verder wordt ingezet op het informeren van bewoners over de wijze waarop zij zelf hun woningen kunnen verduurzamen en het energiegebruik naar beneden kunnen brengen, afhankelijk van het type woning waarin zij wonen.
Dit kan door het aanbrengen van vloer-, dak- en muurisolatie en isolerende beglazing.
Voor veel mensen is de financiële investering groot. Op landelijk niveau is het nodig dat maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, worden gesubsidieerd, want dat verlaagt de drempel aanzienlijk. Dit werkt: afgelopen jaren is er veel gebruik gemaakt van de subsidieregeling voor zonnepanelen.
Ook is het belangrijk dat bewoners zelf opgewekte stroom terug kunnen leveren aan het net. GroenLinks blijft ervoor vechten dat het Rijk en verantwoordelijke bedrijven dit z.s.m. op orde brengen.
Naast particuliere woningeigenaren moeten ook de woningbouwverenigingen in zetten op verduurzaming van woningen. Dit hoeft niet te leiden tot hogere woonlasten voor de huurder als de energiekosten omlaag gaan. De WOV is hiermee begonnen in de Doktersbuurt. Prestatieafspraken maken met de woningbouwverenigingen in Oostzaan is dan ook noodzakelijk.
Ook bij nieuwbouw moet duurzaam en milieuvriendelijk bouwen worden gestimuleerd. Alle nieuwbouwwoningen moeten worden opgeleverd zonder een gasaansluiting.
Verduurzaming geldt niet alleen voor woningen, maar voor de gehele bebouwde omgeving in de gemeente. Op dit moment heeft maar 1% van de daken van bedrijven zonnepanelen. Dat kan anders. Ook bedrijven moeten energiezuiniger worden. GroenLinks wil hierbij met raad en daad onze bedrijven ondersteunen.
Daarnaast is het verkeer een grote vervuiler. GroenLinks wil het gebruik van de auto ontmoedigen. Met betere voorzieningen voor de fietser moet dat mogelijk zijn.Ook is GroenLinks voorstander van plaatsing van laadpalen in de openbare ruimte.
Een goede internetverbinding is van groot belang voor ondernemers, scholieren, en thuiswerkers. Thuiswerken is ook goed voor het milieu, GroenLinks wil daarom thuiswerkende Oostzaners en ondernemers een steuntje in de rug bieden. In Oostzaan worden de komende jaren veel riolen vervangen. Deze werkzaamheden lenen zich uitstekend voor een gelijktijdige aanleg van glasvezelkabels. Dit maakt niet alleen de thuiswerkplek van Oostzaners klaar voor de toekomst, maar zorgt voor snel en betrouwbaar internet voor veel Oostzaners.
Ondanks het groeiend besef dat er nu maatregelen nodig zijn om fossiele energiegebruik te verminderen of te stoppen, zal de opwarming van de aarde doorgaan. Lokaal betekent dat een hogere temperatuur en meer en hevige neerslag. Om hier beter bestand tegen te zijn is GroenLinks voor een Oostzaans groenbeleid dat hier goed op afgestemd is. Groen helpt voor waterberging, binding van CO2, biedt schaduw en maakt de leefomgeving gezonder.
Onze speerpunten :
- Regelmatig inwoners informeren over hoe zij zelf hun woning kunnen verduurzamen.
- Waar mogelijk realiseren van financiële ondersteuning voor duurzaamheidsmaatregelen.
- Prestatieafspraken maken met de lokale woningbouwverenigingen.
- Afspraken maken met bedrijven over inzet zonnepanelen
- Vervolgen verduurzaming gemeentelijke gebouwen.
- Een groenbeleid dat zich niet alleen richt op biodiversiteit, maar ook op het belang van groen voor de duurzaamheid.
- Ondernemers met raad en daad bijstaan bij (verdere) verduurzaming van hun bedrijf.
- Opgewekte stroom moet terug geleverd kunnen worden aan het net.
Cultuur
Op cultureel gebied hebben wij ons in het verleden ingezet voor de totstandkoming van het multifunctionele centrum de Kunstgreep. Zo zijn Belcanto en Stichting Theater de Kunstgreep vaste gebruikers van het theater, en daarnaast maken diverse verenigingen incidenteel gebruik van het theater en de andere voorzieningen.
Onlangs is het Sociaal Plein geopend, hiermee wordt het multifunctionele karakter extra versterkt.
Vernieuwing blijft echter belangrijk, en om die reden wil GroenLinks dat de verenigingen en andere culturele instellingen kunnen rekenen op blijvende actieve steun van de gemeente, vooral waar het gaat om toegankelijkheid voor de diverse inwoners in Oostzaan.
Samenwerking is hierbij cruciaal en die willen we dan ook bevorderen, het cultureel platform, een samenwerkingsverband tussen culturele organisaties in Oostzaan, vervult hierin een belangrijke rol.
Regelmatig komt vraag terug in welke mate er gemeentelijk beleid ontwikkeld moet worden op het gebied van gemeentelijke monumenten. GroenLinks wil hier de komende jaren zorgvuldig naar kijken door dit nader te onderzoeken.
Onze speerpunten:
- Voor GroenLinks is het belangrijk dat het cultureel platform rol goed kan invullen en daarvoor ook de nodige faciliteiten krijgt.
- Onderzoek of gemeentelijk monumentenbeleid mogelijk is.
Burgerparticipatie
Afgelopen jaren hebben we ervaren hoe belangrijk inspraak en meedenken van inwoners is.
Onze speerpunten:
- Het komend jaar staat een belangrijk thema op de agenda: de bestuurlijke toekomst van onze gemeente. Juist bij dit onderwerp vindt GroenLinks dat de inspraak van de inwoners op een goede en representatieve wijze vorm moet krijgen en met voldoende aandacht in de besluitvorming.
- Daarnaast zullen wij natuurlijk aandacht blijven houden voor de wijze waarop de inwoners betrokken worden bij met name. onderwerpen die de directe leefomgeving betreffen.
- Voor zowel de raad als de bewoners wordt in een participatiebeleid duidelijkheid gegeven over hoe de participatie rond projecten en programma’s wordt vormgegeven.
Sociale voorzieningen
Voor de jeugd is het erg belangrijk om mee te kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Daarom wil Groenlinks zich inzetten voor de gezinnen met een laag inkomen, door voorzieningen zoals een gratis laptop of tablet voor schoolgaande kinderen en scholieren uit gezinnen met een laag inkomen. Ook wil Groenlinks zich inzetten voor gratis OV voor lage inkomens, zodat gezinnen met een klein inkomen en zonder auto niet afhankelijk hoeven te zijn van anderen. Zo kan iedereen volwaardig meedoen.
Onze speerpunten:
- Kinderen en scholieren uit gezinnen met een laag inkomen krijgen een gratis laptop of tablet voor school als dit nodig is en moeten mee kunnen doen met leeftijdsgenoten.
- Gezinnen met een laag inkomen krijgen een gratis OV kaart om binnen de regio Zaanstreek te reizen.
- Gratis ID-kaart voor gezinnen met een laag inkomen.
- Een jaarlijkse scholierenvergoeding voor de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.
Bestuurlijke integriteit
Steeds meer gemeenten in Nederland krijgen te maken met ondermijning. Van ondermijning is sprake indien criminelen met zwart geld gebruikmaken van diensten van de ‘bovenwereld’. Criminelen beïnvloeden door middel van ondermijning onze samenleving. Hierdoor raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af.
GroenLinks wil ondermijning tegengaan en zeker weten dat het belastinggeld van Oostzaners niet bij criminelen terecht komt. Wij willen daarom het Oostzaanse subsidiebeleid zodanig aanscherpen dat op verzoek van de gemeente iedere subsidieontvanger haar bestuurlijke integriteit aan moet kunnen tonen door gegevens over haar financiers met de gemeente te delen.
Hoogspanning
De bewoners van de woningen onder de hoogspanningsmasten zijn uitgekocht. GroenLinks wil dat er een goede bestemming gezocht wordt voor de openvallende plekken. Ook blijft GroenLinks aandringen op het verplaatsen van de leidingen, door ze bijvoorbeeld te integreren in de snelwegen.
Onderwijs
Basisscholen
GroenLinks wil kansrijk onderwijs met scholen waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfbewuste en nieuwsgierige volwassenen, die vol zelfvertrouwen hun weg vinden in de moderne samenleving. Scholen organiseren hun onderwijs zo dat de ongelijke start van leerlingen met een sociaal-economische of taal achterstand gedurende de schooljaren wordt weggewerkt. Scholen leveren een actieve bijdrage om maatschappelijke tweedeling te bestrijden.
GroenLinks streeft naar brede toegankelijk van voor- en buitenschoolse voorzieningen zoals bijvoorbeeld kinderopvang en overblijven. Ons ideaal is de basisschool als brede school te laten functioneren voor iedereen, waarbij er ruimte is voor intern georganiseerde huiswerkbegeleiding, sport, kunst, en drama en milieu educatie.
De huisvesting voor scholieren en leraren is daarbij van cruciaal belang. Het gebouw van de Rietkraag is het oudste. Wij stimuleren dan ook de ver-/nieuwbouwplannen van de Rietkraag. Hierbij willen we onderzocht zien of dit gecombineerd kan worden met woningen voor jongeren. Voorwaarde is wel dat het nabijgelegen groen behouden blijft. Daarnaast zien wij graag een klimaatneutraal gebouw gerealiseerd.
De financiële middelen zijn beschikbaar gesteld, nu moeten de ver-/-nieuwbouw ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het is van groot belang dat er dan ook een zorgvuldig participatie traject gevolgd gaat worden met de omwonenden. Groenlinks zal hierop toezien.
De gemeente Oostzaan is wettelijk verplicht de bouw van nieuwe schoollokalen te financieren. Het aantal schoollokalen in Oostzaan groeit, omdat inmiddels 30% van de leerlingen, die in Oostzaan een lagere school bezoeken, niet uit Oostzaan afkomstig is. Om de financieringskosten van de nieuwbouw van Oostzaanse klaslokalen te beheersen en het risico te voorkomen dat er nu veel lokalen gebouwd worden, die in de toekomst leeg staan, is het verstandig dat de gemeente schoolbesturen stimuleert om met behulp van een zgn. postcodebeleid bij de toelating voorrang te geven aan leerlingen die in Oostzaan woonachtig zijn.
Onze speerpunten:
- Realiseren van (ver)nieuwbouw van de Rietkraag en zorg dragen voor een zorgvuldig participatie traject.
- Brede school activiteiten die toegankelijk zijn voor iedereen om kansenongelijkheid te verminderen.
Dierenwelzijn
Dierenwelzijn is voor GroenLinks heel belangrijk. GroenLinks gaat voor een diervriendelijk dorp waar het groen is ingericht voor de biodiversiteit. Maar ook het welzijn van huisdieren en vee is voor ons belangrijk. Begin 2021 is onder leiding van Wethouder Monen de nota dierenwelzijn geactualiseerd. Dit heeft ertoe geleid dat er onder andere de komende jaren fors ingezet gaat worden op het bevorderen van biodiversiteit van de openbare ruimte natuur en die dus diervriendelijker te maken.
Ook zal er aandacht gevraagd worden voor het terugdringen van de verstening van tuinen en openbare ruimte. Verder zal er meer aandacht zijn voor adequate informatieverstrekking, bijvoorbeeld over hoe je op de juiste manier voor je dieren kunt zorgen.
Onze speerpunten:
Toezien op de uitvoering van de actiepunten zoals benoemd in het uitvoeringsplan:
- Jaarlijkse chipacties voor katten.
- Rekening houden met wilde dieren bij het beheer van het openbaar groen.
- Diervriendelijke maatregelen treffen bij meldingen overlast door wilde dieren.
- Rekening houden met wilde dieren bij het beheer van water en oevers.
- Juiste informatie verspreiden over de onderhoud van exoten.
- Schuilmogelijkheden wilde dieren realiseren in niet bewoond gebied.
- Terugdringing verstening van de tuinen.
- Rekening houden met wilde dieren bij bouw, renovatie en onderhoudswerkzaamheden.
- Het bevorderen van biodiversiteit door grasvelden minder intensief te maaien.
Afval
Het beperken van afval speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van onze samenleving. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het afvalbeheer en kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren. In 2013 is Oostzaan overgestapt van een gedifferentieerd tarief (betalen naar hoeveelheid afval) naar een vast tarief. Sindsdien is het restafval in Oostzaan toegenomen. De komende jaren willen wij ons actief gaan inzetten voor het beter scheiden van afval in Oostzaan zodat de hoeveelheid restafval omlaag gaat.
Het doel, de vangdoelstelling, is om te komen tot een vermindering van 75%. Het komend jaar willen wij inzetten op een strategie om voor deze doelstelling voor 2025 te bereiken. Onlangs is het besluit genomen om de openingstijden van de gemeentewerf te verruimen. Dit is een goede eerste stap, maar niet genoeg.
Verder willen we een systeem van afval ophalen dat goedkoper is dan het huidige.
Zwerfafval is een hardnekkig probleem. GroenLinks vindt het belangrijk dat er ingezet wordt op vermindering van het zwerfafval. Dit kan door in regio verband bij de landelijke overheid er op aan te blijven dringen om de statiegeldregeling te verruimen. Daarnaast kunnen er meer vuilnisbakken geplaatst.
- Onderzoek naar goedkoper afvalophaalsysteem
- Onderzoek naar mogelijkheden kosten afvalverwerking te verlagen
- De hoeveelheid restafval omlaag brengen zodat Oostzaan voldoet aan de vangdoelstelling.
Windmolens
Voor windmolens is in Oostzaan (ingeklemd tussen Natura2000 gebieden Oostzanerveld en Twiske) weinig plaats. Onze buurgemeente Amsterdam plant op de gemeentegrens een aantal zeer hoge windturbines, pal naast een mogelijke woningbouwlocatie voor Oostzaan.
Behalve dat er nog weinig inzicht is in de mogelijke gezondheidsschade door windmolens is ook bouwgrond zeer schaars. Dit plaatst GroenLinks Oostzaan voor een dilemma: wij zijn voorstanders van windmolens, maar we willen ook graag de beperkte mogelijkheden die er zijn om te bouwen voor onze jeugd en ouderen benutten. Dat botst hier.
Wij kiezen in dit geval voor woningbouw en zullen blijven pleiten bij Amsterdam om de windturbines op z’n minst een flink stuk naar achteren te verplaatsen en lagere turbines, zodat Oostzaan ruimte houdt om te bouwen.